Sunday, December 12, 2010

10/12/10..Lokasi: Swiss Garden Resort & Spa, Kuantan..Tema: Glam n Glitzzz...
Tahniah pada Kolej Shahputra atas kejayaan n kelancaran dinner 2010 ni...moga tahun2 akan datang dpt diadakan lagi n lebih meriah dari tahun ni...insyaAllah...

Lucky draw...grand prize., set bilik tido...best wooo..tapi tak dpt pon kat aku or org2 kat dlm gambo ni...tak cukup bertuah..huhu...tahniah la pada pakcik sidek atas kemenangan n kebertuahan pada malam tu...gigit jari je la yg lain..tapi, takpe...at least kitorg berempat kira bertuah gak la sebab dpt gak hadiah..

Cam biase, asal dinner je ade la hadiah pakaian tersantek n da bomb...utk malam tu, da award, knight n maiden...goes tooooooooooooo...en.ghazali n kak jijah....mmg depa deserved pon ngn title tu..hadiahnya adalah duit, bunga, plak, parking lot kt kolej n lukisan (hasil nukilan en.ismadi)....tahniah..tahniah..

Secara ringkasnya, majlis malam tu enjoy..persembahan pon best..seronok..makan pon kenyang cuma aku fail la guna chopstick...kikikiki...gambo plak, tak bape byk...coz kodak 36 je..huahuahua...sbnrnya, terlupa nk bergambo sakan le n tak larat nk posing2 dh..so, aku lebih suke amik gambo org lain...sekian...

Tuesday, December 7, 2010



Salam maal hijrah 1432, 7 disember 2010...harapan utk tahun baru..semoga tahun ni akan lebih2 baek dari tahun2 yg lepas...moga mendapat keberkatan dlm setiap pekerjaan yang dilakukan...semoga dimurahkan rezeki supaya dapat berkongsi dengan orang2 sekeliling, terutamanya keluarga tersayang...semoga amal ibadah lebih baek dan terjaga...semoga dipermudahkan jodoh yg baek2...semoga dilindungi dari malapetaka yang tak diingini.. dan semoga trus berbahagia dan mampu berbakti utk keluarga tersayang...pendek kata, semua yang baek2 la...

Sekadar berkongsi pengajaran dan pengalaman dari pembacaan..

Kadang2 kita perlu mengalah untuk menang,..sebab ada kalanya, bila kita rase kita dah menang, sebenarnya kita yang kalah...

Kadang2 kita mempersoalkan mengapa begini dan bukan begini...tapi kita lupa, sebenarnya, yg begitulah yg terbaik utk kita..

Kadang2 kita tahu semua yang berlaku ada hikmahnya..tapi kita tak pernah lari dari mempersoalkan puncanya...

Kadang2 kita asyik bercerita tntang buruknya seseorg itu, tapi kita lupa,..diri sndiri tak pernah sempurna...

Kadang2 kita gembira atas kejatuhan org lain...tapi, bila tiba wktu kita, org lain itulah yg kita cari..

Hidup bukan sekadar mencari redha manusia..tapi yg penting redha Allah S.W.T...

Hidup bukan sekadar menjaga hubungan sesame manusia..tapi yg penting hubungan dgn Allah...

Apa yg penting, setiap hari adalah proses utk kita belajar sesuatu, dan cuba memperbaiki kelemahan diri yang takkan pernah sempurna....


Monday, December 6, 2010

life...


Life is an opportunity, benefit from it.
Life is beauty, admire it.
Life is bliss, taste it.
Life is a dream, realize it.
Life is a challenge, meet it.
Life is a duty, complete it.
Life is a game, play it.
Life is a promise, fulfill it.
Life is sorrow, overcome it.
Life is a song, sing it.
Life is a struggle, accept it.
Life is a tragedy, confront it.
Life is an adventure, dare it.
Life is luck, make it.
Life is too precious, do not destroy it.
Life is life, fight for it.

- Mother Teresa -


Sabtu baru2 ni, ronggeng bersama tikah n nor...misi utama cari baju dinner..diorg yg excited lebih dari aku...hahaha...mekasih le kengkawan...pusing punya pusing ktn parade, smpai la ke satu kedai yg memang baju2 dia meletop n very the cantekkk..tapi, tak mampu la plak aku nk bli baju yg smpai 250 hengget tu...cannot...cannot...berbelanja perlu ikut kemampuan...kang tak psl2 tergadai harta, terhutang sana sini...hehehee...baju yg aku pilih, biase2 je...mls nk beria2 sgt utk dinner tu, coz, smgt blum smpai kemuncaknya...tak tau la bila nk smpai...huhuhu...dh dpt baju, cari tudung plak..klu ikutkan hati aku...mls nk trus cari...tapi, bak kata diorg, dh alang2 kat situ,kan...agak susah gak nk cari tudung aku ni, sbb aku ni byk cekadak...seme cam serba tak kena...huhuh...

Dh setle tudung n baju, kitorg gerak g ECM, mau makan2 n tgk wyg..mula2 nk tgk harry potter, skali seat depan giler...dh la cik tikah tu cam tak berminat je nk tgk...rupe2 nya, dia nk sgt tgk Rapunzel...so, bli la tiket tgk citer tu...pastu, makan sat n solat zohor..dh setle, pusing2 carik kasut plak smntara tunggu kol 3.30 nk masuk wyg..tapi..nafsu nk membeli takde..(bukan nafsu..bajet kurengg...hehehe..) pas tgk wyg citer kanak2 riang tu, solat asar jap, then, gerak pi megamall plak gi hamek laptop nor yg diformatkan...jalan agak jem ditambah ngn ujan yg tak berenti2 dari pagi mase kitorg kuar...pastu lepak kat restoran D’Oasis plak coz perut agak lapaq...mula2 niat di hati nk p taman gelora, nk makan rojak ayam, tapi keadaan cuaca yg agak suram tu menghalang kitorg dr trus nk ke sana...dh pas makan kat D’Oasis tu, balik la umah plak coz nk kejar mgrib...huhuhu...dh dpt baju baru, so, kat umh aku dok try2 la n then kasi itu gambo kat dayah cam yg dh dijanjikan..(tima kasih pd photographer tak bertauliah,,tikah, coz amikkan gambo aku..).hehehe...dpt komen yg positif dari kak geodaia tu, (dia ni klu komen positip ajerrr..) tapi, lagi best if dia leh join skali nnt..huhuhu..tapi..tak mungkin kot..ade kekangan lain..it’s ok la...sekian sj citer aku...

Thursday, November 11, 2010

biler nk jenjalan lagi???hehehhe...


Nur Hidayah Abdul Halim a.k.a dayah..esok last day kat shahputra...kejap je kan rase..(ye ke?..hehehe)..TAHNIAH atas rezeki yg ditunggu2 ni...jgn sia-siakan peluang yg dtg cuma skali ni...aku gembira sbb cite2 ko dh tercapai....akhirnya, sukses, berkat kesabaran n kegigihan ko dlm mengejar ape yg ko nak...huhuhu...

don’t know wat to say...tapi honestly, aku sedih sbb ko tak satu ofis ngn aku dh...tak satu umah ngn aku dh..camne nk byr sewa bulan dpn ni??hahaha..sj je main2..byk sgt kenangan terindah dh lalui sama2...terima kasih sbb jadi kawan yg terbaek yg tak pernah berkira, sntiasa ade utk dgr citer2 sedih n gembira aku...n most importantly, rase bertuah coz dpt jadi kawan ko..pas ni takde org nk gado ngn aku dh hari2...tak dgr dh gelak ko yg sgt menakutkan...n nyanyian2 best dari ko kat umah..

Byk mende yg aku akan rindu nnt...terima kasih..terima kasih utk semuanya...lu mmg sahabat yg best...n gua sayang sama lu...hehehe..Utk ko n mase depan, kat mane pon ko keje nnt, aku harap ko akan lalui segalanya dengan penuh keceriaan n tabah...jaga diri memolek n truskan keartisan ko...klu ade ape2 utk dikongsi cerita....aku sntiase bersedia utk dgr tak kesah la citer sedih ke gembira ke...huhuhu....smga ko trus cemerlang n gemilang dlm membina kerjaya kat tempat baru dan moga2 aku mampu melangkah sejauh ko gak, insyaAllah...

Ok la...stakat ni je la coretan dari aku..mate rase dh kabur2 ni....hehehee....skali lagi,, all da best for your future, sentiasa berbahagia bersama insan2 tersayang n truskan kesengalan anda....Ala Fonte...

Friday, November 5, 2010

salam 1 Malaysia...dh lama nk wat entry baru ni..tapi..tahap kemalasan menaip sgt melampaui batasan...actually..takde sgt pon mende nk diceritakan cuma berkongsi sedikit kegembiraan dan pengalaman hidup...

tahun ni umur dh 26 tahun...rase makin lama semakin tua dh ni...dah mula rase, byk sgt mende yg tak tercapai lagi ni...ade kesempatan ke lagi dlm hari2 yg mendatang nnt??tak sape pon yg tau...dan hanya Allah saje lah yg tau...cuma, slagi hayat dikandung badan, kite perlu belajar byk perkara dan sentiasa muhasabah diri sendiri...
bila umur dh makin byk ni, byk soalan psl kawen org dok tnye.., sabarlah pada semua yg nak tau,..ade jodoh, tak kemana...huhuhu....tunggu la aku berpacaran dulu..hahaha...

Dah tiga tahun lebih dah kat shahputra...terima kasih pada ustaz madi dan dayah yg panggil utk interview...kat sini tmpt aku blaja dulu, dan kat sini pluang utk aku mencari rezeki...alhamdulillah..sepanjang tempoh tiga tahun lebih ni, terlalu byk mende yg berlaku.., tak kesah la gembira, sedih dan macam2 lagi...semua tu dugaan hidup,kan...ape yg penting, aku dpt rezeki kat sini n bersyukur atas segalanya...
dlm tempoh 3 thun lebih kat kuantan ni gak, kepada housemate a.ka. ofismate a.k.a my bestpren, dayah, thanks sbb dh byk sgt tolong & menceriakan hari2 aku selama ni...hehehe...

Setakat hari ni, aku bersyukur ngn nikmat rezeki yg tak pernah putus Allah berikan, family dan sahabat2 yg sentiasa di sisi saat susah dan senang...., dan segala perkara baik & pengalaman menyeronokkan dalam hidup ni....cuma, harapan aku, ada peluang utk aku membalas jasa mak abah aku dan sentiasa membahagiakan mereka...

Tuesday, September 7, 2010

salam lebaran...hehehe...

tinggal 2 hari lagi nak raya...jumpe lagi ramadhan tahun depan, insyaAllah...(klu pjg umur..)
byk perkara baru n menginsafkan sempena ramadhan ni...syukur atas sgla nikmat rezeki yg Allah berikan setiap hari...syukur sbb masih bernafas lagi di saat ini...

setiap hari ada perkara yg berlaku yg membuatkan kita berfikir...baik dan buruknya sesuatu perkara...ada hikmah di sebaliknya...semoga hidup kita semua akan menjadi lebih baik...semoga kita sama2 dapat meningkatkan apa yg kurang selama ni...

sempena nk raya...standard la,kan....selamat hari raya aidilfitri..maaf atas segala salah silap yg disengajakan apatah lagi yg tidak disengajakan....maaf atas gurauan yg melampaui batasan...maaf atas sikap2 yg tidak disenangi...semoga gembira di hari raya ini bersama orang2 tersayang...

Saturday, August 14, 2010


hari ni dh 4 ramadhan...slmt berpuasa...smga ramadhan kali ni lebih baek dari tahun2 yg lalu..smga kita sama2 dpt mempertingkatkan amalan...smga sama2 dpt menghindari perkara2 yg dilarang...smga ramadhan kali ni menjadi titik permulaan perubahan ke arah yg lebih baek dlm kehidupan seharian....selamat beramalllll...

Wednesday, March 31, 2010

blog award??


thanks pada pemberi award (http://geodaia-dayahhalim.blogspot.com/) atas pemberian award yg tak seberapa ni....klu dpt yg real punya lagi baguihhhhh...hehehhee....

Senaraikan 7 perkara tentang diri anda:
1. takut sikit2 ngn org giler (btul2 giler)
2. suka tido (dgn sopan-santun)
3. tak suke buat keputusan
4. tak reti2 nk hafal jalan wlupun dh g beratus kali ke tmpt tu..hehehe..
5. mudah memaafkan...tapi sukar nk lupakan
6. tak suke citer masalah..tapi suka cari masalah..hahahaha...
7. org kate org yg baik tak mengaku diri dia baik...tapi aku nk ckp gak..aku rase...aku baik, kan??...hahahhaha...

Tuesday, March 30, 2010

Jari-jemari

1. Cuba tengok jari anda. Genggam kuat2 & angkat ke atas sambil laung.."Allahu Akbar". Itulah
Rukun Islam yang mesti dijunjung.

2. Straight kan jari ke depan dlm keadaan terbuka & Renung dalam-dalam. Itulah kewajipan
solat lima waktu jangan kita abaikan.

3. Put ur hand on the table, perhatikan. Start dr jari kelinking yg kecil & kerdil, mcm manusia &
apa benda pun akan start dr kecil then membesar & terus membesar. Itulah fitrah insan dan
alam seluruhnya. Whatever we do semua start dari kecil. Kegagalan mendidik pd usia muda
akan beri kesan yg besar pd masa depan.

4. Then tgk jari kedua, jari manis. Mcm tu jugak la dgn usia remaja..semuanya sweet.. manis
mcm jari manis. Ms remaja kita selalu di duga dgn cabaran & dugaan. Hanyan iman & takwa
akan tunjukkan jalan kebenaran.

5. Jari ketiga jari yang paling tinggi, jari hantu ibarat alam dewasa kita. At 30's kita dah punya
status & ekonomi & career yg stabil but kita kena careful sebab masa ni la banyak
"hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu dengki, hantu ego, hantu tamak,
hantu jealous dan macam2 hantu lagi. Kalau gagal kawal emosi khuatir kita masuk ke
perangkap nafsu dan syaitan. So kita kena la lipat gandakan ibadat.

6. Jari telunjuk - Jari ni lah yg mengungkap satu dan Esanya Allah SWT ketika solat. Genggam
kesemua jari kecuali telunjuk see how Gagahnya telunjuk sebagai penunjuk arah, jadi contoh
& tauladan pada jari2 sblm ni. Mcm tu jugak dgn kita perlu jadi role model to the new
generation.. jadi pembimbing yg kaya dgn idea bernas & a great mind.

7. Lastly renung la ibu jari.. besar/gemuk & pendek compare to the others but it shows
kematangan & kehebatan yg membanggakan. Kalau ada ibu jari semua urusan lancar tapi
bayangkan kalau takde ibu jari... nak genggam/pegang something cukup susah.. nak pegang
sudu pun susah. To young generation, nak buat apa2 rujuk la kat org tua/berpengalaman.
Kalau kita patuh pd petunjuk mereka, then boleh la kita say "good" or "yes" sambil thumbs
up itulah rahsia kejayaan kita.

See all ur fingers and renung/fikir dalam2. Dimana
anda sekarang..?

Friday, March 5, 2010


kerana mulut badan binasa....
tak paham ngn individu yg terlalu menjaga tepi kain org...yg slalu sibuk bercerita kelemahan n keburukan seseorg...smpai lupa, yg diri sendiri pon lebih kurang je..susah tul...dia hengat bila dia sibuk bercerita psl org lain tu, kita akan anggap cam dia la paling best n baik segala-galanya...jgn harap laaaaa...mimpi je laaaa.....bagi aku..terlalu sgt bercerita keburukan org tu maknanya hanya membuka pekung sendiri je..dan juga, sgt2 tak bleh dipercayai utk berkongsi rahsia...coz...mulut cam tempayan....tapi, mulut tempayan pon leh tutup..tak tau la kategori ape...huhuhu...
lagi satu..bila org dh percaya kat kita dgn bercerita perkara2 yg mungkin sepatutnya rahsia, jagalah kerahsiaan tu bersama, dan bukannya mengaibkan si kawan tu bila ada rase tak puas hati pada dia..kesian kat kawan tu..ish..ish..

so..moral of da story...jgn terlalu percaya ngn kata2 org yg jenisnya camtu...jgn mudah sgt bercerita ngn org2 camtu...pandai2 la cari kawan yg blh dikongsikan kisah suka duka tu...hanya peringatan sesama kita dan yg paling penting utk diri aku sendiri supaya tak jadi...cakap tak serupa bikin, ataupun, cakap pandailah....insyaAllah...

Tuesday, March 2, 2010

Apa kes??


Kes 1

Penderaan kanak-kanak..Berita terkini, kes minggu lepas. Sebelum ni pon, dah byk sgt kes dera kanak-kanak..masalahnya, budak2 tu kecik lagi..macam mana la nk mampu melawan kudrat org dewasa??tak paham dgn manusia yg terlalu ikutkan perasaan. Sampai perasaan belas kasihan dh tak mampu diwujudkan dalam hati mereka. Kes dera yg melibatkan seksual pon dh byk berlaku, budak kecik yg bercakap pon masih pelat, sanggup dirogol dan diliwat oleh manusia yg sebenarnya berhati durjana.

Macam mana pula peranan masyarakat sekeliling??Kejadian berlaku di depan mata, tapi tak buat apa2..benarkah wujud rasa “tak nak jaga tepi kain orang”…kalau iya pon, beragak-agak la sikit. Kalau dah sampai nk berbunuh-bunuhan…tak ke gila namanya tu…

Kes 2

Bunuh sana-sini. Rompak, samun…pastu bunuh. Bunuh ahli keluarga pon ade..tak dapat apa yg dihajati, sanggup bunuh keluarga sendiri, kawan atau sesiapa sahaja yg dikenali. Bila syaitan dah menguasai diri, macam-macam benda tak sepatutnya boleh terjadi..Takutnya bila memikirkan kemungkinan2 yang akan berlaku. Kadang2 tak bersalah pon mangsa tu, tapi terkena juga bila si pembunuh lupa diri dah dan tak mampu nak berfikir dgn waras lagi. Yang pastinya, jangan bertindak ikut hati, takut mati nnti,..jgn ikut rasa, takut binasa…ikutlah Islam…insyaAllah..selamat dunia akhirat…

Kes 3

Putus cinta. Balas dendam. Ugut-mengugut. Bila bercinta semuanya rasa indah belaka. Bila disuruh buat itu ini, diikutkan sahaja sampai lupa asal-usul, keluarga dan agama. Sanggup lari walau sang lelaki tak sehebat mana. Sanggup serahkan segalanya sebab terlalu percayakan pasangan, kononnya, dialah teman sehidup semati. Pastu bila dah terkena, bila wujud benih cinta dlm perut, mula la serabut nk pikir gugur la, buang anak sana-sini..Lupa dah pada dosa yg berlipat2 kali ganda jadinya...

Buat video dan ambil gambar dedah sana sini konon2 utk simpanan peribadi, tapi bila dah share dengan pasangan, dah tak kira peribadi dah pon..Bila dah putus cinta, atau ditinggalkan, keseronokan lalu menjadi ugutan dan mimpi ngeri tiap2 malam. Siapakah yg bersalah? Siapa yg perlu dipersalahkan?

Hidup di dunia ni perlu saling ingat-mengingati agar kita tak lupa diri. Bila ditegur atau dinasihati jadikan panduan agar tak sesat di kala sendiri.



Thursday, January 28, 2010

1) Where is your cell phone?
Atas meja

2) Relationship?
Yg ade cuma...Family...friends...customer relationship..hehehehe

3) Your hair?
Hairstyle..huhu

4) Works?
Lecturer


5) Your sisters?
Kakak n ina..

6) Your favourite thing?
Spec aku la...

7) Your dream last night?
Mek yah masuk dlm mimpi aku...ish..ish..

8) Your favourite drink?
Teh o benggg...

9) Your dream car?
Car wash...hehehe..tak arrr...keta F1 Ferrari..huhuhu

10) Your shoes?
cantik2 belaka..

11) Your fears?
Orang gilerrr

12) What do you want to be in ten years?
happy family...duit simpanan yg byk...hehehe..

13) Who did you hang out with last weekend?
aku nyebuk kuar makan ikut dayah n her family..huhuhu

14) What are you not good at?
byk amattt...parking keta pon leh kantoiii...

15) One of your wish list items?
nk settle kan sgla hutang2 b4 umur 30...tapi...mana mungkinnnn...

16) Where you grew up?
Bentong darul sejahtera

17) Last thing you did?
Gi ajar kak ina fesbuk..

18) What are you wearing?
Yang sopan2..

19) What aren't you wearing?
ape2 yg aku tak kan pakai kat luar..

20) Your pet?
takde...

21) Your computer?
komputer kolej

22) Your life?
alhamdulillah..

23) Missing?
something..someone...

24) What are you thinking about right now?
nk beli kasut jalan ke kasut gi keje??

25) Your car?
Viva forever

26) Your kitchen?
4 bintang...

27) Your favourite colour?
Water color..hahaha..mestila the REDS...

28) Last time you laughed?
tgh gelakkan org skrg ni..

29) Last time you cried?
mlm tadi...pas baca Yasiinn

30) Love?
Sharing...perfect..complete each other

Sunday, January 24, 2010


dh nak masuk minggu akhir bulan 1/2010..hari2 belajar sesuatu..hari2 jumpa mende baru..hari2 dpt pengalaman baru...hari2 pelbagai rasa..

kesimpulan 2009 aku dan bermulanya 2010..

belajar mencari kesalahan diri...sebelum sibuk mencari salah org..
belajar menghargai org lain...sebelum meminta2 utk dihargai..

belajar mengotakan janji...sebelum leka membuat janji..
belajar meperbetulkan kelemahan diri..sebelum bijak menegur org lain..
belajar berfikir dlm setiap perkara..sebelum hilang arah..
belajar lebih percaya diri sendiri...sebelum percaya ngn kata2 org lain
belajar menjadi lebih baik...sebelum mengharap mendapat kebaikan..
belajar bersyukur setiap hari...sebelum meratapi ketidakcukupan..

lastly...bila apa yg diharapkan tak kesampaian, ada hikmah yg terselindung di sebaliknya...bila doa tak termakbul lagi...ada sesuatu yg telah ditentukan oleh-Nya..siapalah kita utk mempersoalkan...Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian.

hope...changes..new things...happy...

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com