Wednesday, December 30, 2009

cuti lagi!!!


Kol 2 petang, gerak..gerak...balik mempaga again...cuti lagi..b4 balik..drive-thru jap...hujan agak lebat plak tu...slalunya..sesuatu yg sukar aku lakukan tnpa ada kekawan yg lebih terer utk drive atau ngn kata lain, sgt malas utk drive..hehehe...Asyik McD je dua tiga ari ni..takpe2, yg penting kenyang n murah..

Pas tol lancang...biase arr, terpaksa menempuhi jalan yg teruk n byk lubang yg tak penah siap dibaiki...jalan ajelah,kan...takkan plak nak angkat keta semata-mata tak nak langgar lubang tu..huhu...Di pertengahan jalan antara lancang n lakum..tetiba melintas la seekor beruk yg menyebabkan aku cuak n teruja...cuak sbb dh dekat benor ngn keta aku + dh mcm gaya nak tahan keta aku nk tumpang..tapi..beruk tu cuma nak melintas smbil buat aksi menepuk kedua2 tngn ke atas, sprti yg biase dilakukan oleh seekor beruk..aku rase cam beruk tu lain dari beruk2 yg penah aku jumpe di jalanan sebelum ni coz dia berbulu hitam yg lebat n menawan...badan dia pon agak besar, n mungkin sebesar aku...

Smpai umah lebih kurang kol 5 ptg..then, aku kuarkan la baju n suar baru utk irfan..tetibe terbaek ati plak nk bli baju utk anak buah aku tu...pastu mak aku tnye, "gelang tangan mak mane?..hehehe". Aku pon ngn selamba juz jawab, "mak beli la sndrik ek..huhuhu..". Mane la cukup duit aku nk bli gelang emas ni..gelang kat kedai2 aksesori tu leh la..Yolah kan, birthday mak aku, tapi Irfan yg dpt hadiah...huhuhu...nnt la ek, beli hadiah lain je...Setakat ni yg mampu cuma...SELAMAT HARI JADI n SAYANG OMAKKK!!!! Hari jadi ke bape??biarlah rahsia...hehehe...


Thursday, December 24, 2009

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

Kehadapan sahabatku dayah yg jauh di mata..dekat di hati..
Mungkin ko skrg sedang dlm kesesakan ibu kota cinta..Sungguh terharu aku membaca coretan daripada ko..sehingga menitis hujan di pagi hari yang dh nak masuk tengah hari ni..Tujuan aku menulis entry ni..adelah untuk membalas carutan ko..ooppsss...coretan ko malam td...hahaahaaa...
Bermulanya ketiadaan ko di rumah mlm tadi, pukul 10 malam je, aku dh mengunci sgala jenis pintu yg ada kat umah kita tu...kereta pon aku bawak masuk umah skali, utk rase lebih selamat...sgt bersusah payah aku masukkan kereta ke dlm umah, sehingga terpaksa mendapatkan bantuan dari brader bear di sebelah umah kita..

Buat pengetahuan ko..aku menjangkakan utk menepon uncle kanesan ko tu esok...tapi bila memikirkan yg esok adalah hari cuti umum..dan mungkin uncle tu pon nk gi jenjalan raya krismas,..aku terpaksa membatalkan hasrat ni...lagipun..aku ade aktiviti lain bersama sahabat2 zaman hingusan utk berjalan2 mencari keamanan dan pengalaman baru esok..tapi, ko jgn risau...aku rase ari sabtu or ahad ni akan kupaksa jugak uncle n auntie tersayang ko tu utk datang memotong sgla rumput dan pokok balak yg berkeliaran di halaman rindu umah kita tu..kemudian, akan aku curah ngn racun rumput...sehingga rumput tidak akan mampu lagi utk tumbuh secepat mungkin, insyaAllah...Nnt bila ko balik dri bercoti membuat persiapan mental n fizikal utk menempuhi semester baru akan datang, mesti ko terkejut melihat kawasan umah yg tak ubah seperti taman bunga, tempat ko ske dating kerana aku mungkin akan berkebun, menanam pokok bunga seperti bunga2 cinta, bunga emas, bunga mawar, bougainvillea, orkid dan kemboja berguguran...

Akhir kata...sekian sj coretan aku yg baik hati ni..slmt menjadi babysitter...slmat menjalani aktiviti yg berfaedah dan selamat pengantin baru (ucapan aku ni tolong sampaikan pada liza ngn saad)..jgn slh phm pulak..Sebelum terlupa..pasal latihan futsal..akan kuusahakan utk mempunyai semangat juang yg tinggi...tapi bak kata ko...disebabkan aku tak bape nk tinggi, so...mungkin semangat pon suam2 kuku aje la..lagipon, kasut futsal pon takdeeee...lastly..psl ko nk rembat aku ngn bola tu, aku tak kesah pon sbb sblm ni bukannya aku tak penah kena rembat ngn ko pon, kan...ingat ke tak???tak ingat pon takpe la...sbb aku tau...ko ni sokmo lupa drpd ingatttt...

Sekian...wassalam..
Ikhlas..tapi jauhhhh...;-)

Friday, December 18, 2009


takde mende nk citer pon..takde idea...tapi ade org sibukkkk je soh aku update ini blog....gua tak sekere-aktif lu maaa nk tulis citer2...hehehehee...

smlm bola sepak final (sukan sea)..malaysia vs. vietnam...dan pemenangnyaa (seperti yg diharapkannn)...malaysia 1..vietnam 0...heheheh...again n againnn...vietnam kalah lagi pas 4 kali berturut2 masuk final...takpe2...try again,ok...aku dh agak dh pon malaysia leh menang punyoooo....siap bet ngn dayah lagi...klu m'sia menang...aku blnja makan...tak kesah le...blnja pon blnja la...janji....m'sia dh menanggggg....huhuhuhuhuuu....

nape malaysia menang n nape vietnam kalah???
sebagai penganalisis yg tak bertauliah...aku rase malaysia menang sebab team malaysia kuat n ensem2..hahahha....yg paling penting semangat diorg...vietnam kalah coz...keeper dia tu, dh tau dh kan injured...kuar je la padang...kesian keeper vietnam yg sorg lagi tu..lame dh ternnti2 kat luar nk masuk plak...tapi..tak kesampaiaannnnn....dh la ensemmm...kesian dia...huhuahuahuahuu...kenapa aku asyik mengaitkan bab2 ensem di sini???aku pon tak tau...smpai ke saat ni, ade satu name player vietnam ni yg dok terngiang2 kat telinga aku lagi ni..DingDong...tak tau la btul ke tak aku eja nama dia ni...tak kesah le...bukan nya dia bca blog aku pon...

ok la...syabas utk team bola m'sia....korg mmg bestttttt lorrrrr n harap trus cemerlang......
kpd org yg sibuk soh aku update blog ni...sekian citer aku....



Salam 1 Muharram 1431H

Bermulanya kalendar tahun baru Islam...
Byk perkara dah dilalui dari hari ke hari yg lepas2...byk pengalaman pahit dan manis...byk dosa n pahala dh dibuat...yang penting...kesedaran utk memperbetulkan kelemahan dan kekurangan diri...serta berusaha utk berubah ke arah yang lebih baik..
Allah sentiasa memberi ruang dan masa utk kita bernafas di bumi-Nya ini...dalam mencari sesuatu yg menjadi impian, cita-cita dan harapan dlm kehidupan ni..

Hidup di dunia ini bukan sekadar mencari reda manusia...tapi yang paling penting..reda Allah S.W.T..kita sentiasa berusaha utk membentuk hubungan yg baik sesama manusia...tapi sering lupa hubungan dengan Allah yang sering kali diabaikan...tepuk dada..tanya iman...

Bersamalah kita berusaha utk berhijrah ke arah kebaikan selagi diberi peluang bernafas dan selagi hayat masih ada...jangan dilengahkan perkara yg baik2...jangan ditunggu ke satu hari nnt yg tak brapa pasti kerana tak tahu sampai bila hidup kita, sebelum kembali pada-Nya...

Monday, November 30, 2009


siti hajar n mohd syafiq


noor anita n amran

Bicara dgn kawan2 mase sekolah...otw balik dr kndri kawin, topik yg dibincangkan, of course le bab2 kawin gak...seme dok tertnya sape plak pas ni..don't worry..dh berderet dh yg nak kawin start bln 12 ni smpai tahun dpn..tp, yg dok dlm keta tu..takde sorg pon lagi dlm list nk kawin dlm mase terdekat ni..huhuhu..takpe2...kite gi majlis2 kekawan kita dulu ek..

kata sorg kawan aku ni...percintaan ibarat kita di stesen keretapi yg byk sgt perhentiannya..tak kesah la keretapi ape pon yg kita naik...smpai di suatu destinasi..kita akan jumpe ngn seseorg yg mgkin kita akan suka atau pun sebaliknya...bila tak suka, kita akan cuba utk menyinggah di stesen lain..mungkin hari ini kita jumpe ngn org yg tak menepati keinginin kita atau tak ssuai,,teruskan lah perjalanan...sebab mungkin ade seseorg yg menunggu kita di stesen yg seterusnya...sampai bila??hanya Tuhan yang tahu...Tuhan dah menjadikan kita berpasang-pasangan, satu hari nnti akan ade insan yg bertakhta di hati..waktu tu, mungkin kita sudah benar2 terbuka hati utk bersedia ke sebuah alam lain...bukanlah alam barzakh, tpi, alam perkahwinan..

kata kawanku yg lain...bukan mencari kesempurnaan pada diri seseorg..tp, setiap daripada kita ada keinginan yg tersendiri...bukan mencari yg hensem bergaya..tp, cukup la sedap untuk mata sendiri memandang n baik budi pekertinya..bukan mencari yg berdarjat n kaya...tp, cukup la mampu dan bersedia utk memikul tanggungjawab..bukan hanya tanggungjawab dlm keluarga, tp tanggungjawab terhadap Allah..pemberi rezeki siang dan malam...

kata kawanku lagi...dah la kot..huhu..byk sgt kawan aku nak cakap..cukup la sampai di sini...semoga kekal bahagia ke akhir hayat utk sahabat2 yg kawin baru2 ni..

Friday, October 30, 2009


Peristiwa berlaku pada hari Selasa lepas...slps aktiviti meninjau ke parkson yg diselubungi oleh beratusan org disebabkan sale yg melampau2...Happy hour!!!mane la tak ramai org...mase beratur nk byr tu..rase cam nk letak je balik barang yg aku nk beli tu..barang ape yg aku beli??biarlah rahsia..hehehehehe...bkn kisah aku membeli-belah bersama cik yah yg aku nak citer kan...tp.......

Alkisah bermula mase aku n dayah makan kat sebuah gerai di area stadium..tak tau la ape mslh sekumpulan manusia ni, 2 org laki2 n 2 org perempuan...tp, yg paling aku tak puas ati...minah yg beruniform putih tu la...bila org dok pandang2 ni..aku mula la tak selesa...cuba nak wat tak tau...tp..tak leh gak..rase cam ade yg tak kena je ngn kitorg...dia kenal kitorg kah??atau dayah yg glamer inikah yg dia kenal sesangat??klu kenal..tegur je la,kan..bukannya susah pon..atau baju aku koyak kah??tudung aku sengetkah??aku nampak cam pelahap sgt kah mase makan??peduli hape...dh mmg tgh lapo...lagipon, kitorg byr sndri maa...ish...ishh...dh la anak tauke gerai tu silap anto makanan kitorg..pastu pemilik sebenar makanan tu leh pndg2 gak tak puas hati...salah kitorg kah??tp, kitorg bedal jer..hehehe..janji kenyang...ingatkan dh siap kitorg makan, minah tu tak pndg dh le..tp, dia pndg gak smpai mase aku g bayar makan...sengal tolll la...pastu aku mula la menarik2 baju aku yg mmg dh agak labuh ni smbil menjeling2 ke arah dia..hehehe..pastu mmbetulkan tudung yg tak senget pon...

Mase dlm keta aku ckp ar kat dayah ketidak puas hatian aku psl pandangan2 yg memusykilkan aku tu..rupa2 nya minah ni pon perasan cuma wat tak tau...aku plak membebel agak panjang gak la dlm keta psl mende tu..sori ar cik yah coz terpaksa mendengar bebelan aku tu..hahahahah...mst bingit kan telinga ko..huhuhu...skali skala..bknnya slalu pon aku wat perangai camtu..ape2 pon, tima kasih la coz cuba menenangkan aku wlupun tak berjaya pon..huhuhu...moral of da story...jgn pndg2 org n wat muka tak puas ati ke ape ke...klu nk ngumpat org dpn mata pon..tak yah nak tunjuk sgt...sengal tollll...

Thursday, October 29, 2009

Ada cerita yang tak mampu diceritakan..
ada perkara yang tak mampu diluahkan..
ada sengketa yang tak mampu dilupakan..
ada rahsia yang tak mampu disimpan..
ada peluang yang tak mampu digunakan..
ada kata-kata yang tak mampu dipercayai..
ada harapan yang tak mampu dicapai..
ada teguran yang tak mampu diikut..
ada sindiran yang tak mampu diterima..
ada kesilapan yang tak mampu dimaafkan..

Sunday, October 25, 2009

Kepala yg tak brape nk serabut dh..huhuuuhuu..akhirnya,,carry mark dh siap...akhirnya keta aku dh ok..alhamdulillah...tima kasih pada my famili yg tolong aku di saat2 dlm kesusahan keta wat hal..(biasa arr..hujung2 bln ni..prob duit maaa)..tima kasih pada sahabat2 yg sudi membantu..hantar aku ke sana sini...huhuhuhu..nnt gua blanja korg ek..hehehehe...
ari ni koje plak...menyambut Timb. menteri pengajian tinggi...smbil2 menunggu layan internet..sampai tak perasan menteri dh sampai pon..heheheheh...ape2 pon, takpe la..aku bukan org penting pon..hahahah...lain la kalau cik yah..skrg gua mau cau cin cau...nk pi tgk sahabat2 berkoir kat bwh..hehehehe...

Wednesday, October 7, 2009

Bencana..

Bencana alam...belajar sesuatu di sini..mengapa berlaku malapetaka??usah bijak berkata2 bahawa itu tanda balasan atas dosa yang dilakukan..tapi, mungkin ade kebenaran...ape2 pun, itu semua adalah ketentuan dari pemilik sebenar alam ini...

Allah memberi kita peluang untuk menginsafi kejahilan diri...memberi kita peluang untuk memperbetulkan kekurangan dan mempertingkatkan keimanan..Bersyukur kerana hingga ke saat ini kita masih bernafas..bersyukur kerana orang2 yg kita sayang masih lagi bersama2 kita di dunia ini...bersyukurlah kerana kita semua terselamat dari bencana itu...dan janganlah mudah utk berkata yg tidak sepatutnya tentang mangsa2..

Cuba menyelami andai malapetaka itu terjadi pada diri kita, ataupun keluarga terdekat..alangkah sedih dan pilunya rasa di hati..mampukah kita jadi setabah yang mungkin??Segala yang berlaku ada hikmahnya...Kita diberi akal fikiran untuk memilih ape yang baik..Doakanlah agar mangsa2 selamat..doalah agar kita dilindungi daripada bencana2 yg tidak diingini..dan belajar lah sesuatu daripada keadaan yg menimpa...

Thursday, September 24, 2009

saje jer..


baju raya mak cam laici kang..adik aku punye idea...hahahaa..


baju raya abah...nasib baik tak hangittt..huhuhu..



buah hati mama n abah...



geng bas sekolah...yg baju kuning tak masuk senarai ek..

suke amattttt...


irfan muka tensenn ngn paksu yg sengalll...

baju raya adikku yg dh lame tak bertukar...kesiannnn...


nabila n irfan yg sudah rase bosannnn..

Sunday, September 20, 2009

Selamat Hari Raya..
Ape aktiviti raya aku tahun ni???klu tahun lps..start dr raya ke-2 aku dok beraya kat hospital je..akak bersalin n ade masalah yg sgt2 tidak dijangka...mende yg lepas n sedih2 tak yah diingat lagi la, kan..yg penting raya tahun ni lain la...

Malam raya..
Aktiviti bermain bunga api n mercun...aku hanya jadi penonton je coz asyik terkezuttt ngn bunyi dam dum dam mercun tu...kuat sangatttt...sakit telinga gua tau....lagipon tak mencabar sangat le mercun tu...hahahhaa..(sebenarnya takutttt)...Punya la banyak mercun n bunga api tu, sampai aku naik bosan maa..last2 gi dapur, tolong pengurus2 bahagian dapur siapkan kuah laksa untuk raya esok..

Pagi raya..1 Syawal...
As usual, keje aku tiap kali raya, tolong iron kan baju2 org lain...abah siap pesan "gosok baju tu jangan sampai hangit plak yek"...amboi2..ingat aku ni first time iron baju ker..ish..ish...
Pas orang sembahyang raya...berduyun2 orang datang umah...mula2 mmg la smgt pakai baju raya...2 jam je mampu bertahan...panassss maaa...pastu, tukar la suar n t-shirt je...lebih selesa utk bergerak..senang nk lari2 ke dapur..hehehehe...

Petang plak pas Asar, giliran kitorg plak nk jln2 raya, cari duit raya..hehehe..gi Lakum amik si kecik (Irfan) n mak dia...huhuhu...sblm balik..sempat gak wat lawatan pertanian "cili" yg dijayakan oleh mak n ayah abang ipar aku..hehehehe..Pas balik umah..penat gler rase....seme orang tido awal..aku plak..biase la...tak rock la tido awal2 maaa...

Esok, aktiviti yg seterusnya ialah...balik perak...balik kg la pulak...insyaAllah..nak balik kol bape???tak tau la lagiiii....yg penting, selamat sampai n selamat balik semula...adios!!!!

Saturday, September 12, 2009

22 Ramadhan

Salam untuk semua...Lebih kurang seminggu lagi nak raya..So..Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf zahir & batin..

Maaf atas segala salah silap..terngumpat..tercaci..terketuk..tersindir..terlukakan hati..dan segala ape yg tak sepatutnya..sama ada sengaja ataupun tak disengajakan..Semoga Aidilfitri kali ini lebih meriah dan hepiiiii...Enjoy your kuih raya..lemang..ketupat..kerepek dan segala jenis makanan yg ada..Selamat bercuti n selamat kembali daripada bercuti...

Sekian..

Friday, September 11, 2009

What is the most important thing in your life?

Famili n ape2 yg ade kaitan ngn aku lar..

What is the last thing that you bought with your own money?

Kuih raya..

Where do you wish to get married?

Felda Mempaga 3..hahahaha

How old do you think you will be permanently owned by your love?

Tak tau..

Are you in love?

Not yet..

Where was the last restaurant you had dinner?

Restoran Bismillah...(x sure betul ke tak name restoran ni)..

Name the latest book that you bought

Buku lali..hahahaa..tak ingat ler..

What is your full name?

Nor Hadisah Binti Arshad

Do you prefer your mother or father?

Dua-dua la..ape la suruh pilih2 plak...

Name a person that you really wish to meet in real life for the first time

Takde lg dlm pikiran aku ni.. nnt dh ade aku kasi tau..yg pastinya..bukan David beckham..(sj je nk kasi mimie anginnn..)

Christina or Britney?

Takde orang lain ker??

Do you do your own laundry?

Of course..

The most exciting place you want to go?

Tempat2 yg sojuk2...n xda virus H1N1...

People to tag

Sape-sape je lah..

Tuesday, September 8, 2009

tag...

Tag ni dibuat atas paksaan Mek Yah..ape2 pon makaseh la ek..at least terupdate gak blog aku ni,kan..heehheee..

Bekas kekasih anda:

takde bekas2 nie..

Saya sedang mendengar:
students berborak2 kat belakang..

Mungkin saya patut:
mencari sesuatu yg baru..

Saya suka:

tido..aman damai...

Sahabat-sahabat baik saya:

semua yg baik pada aku dari dulu sampai skrg n hrp2 selama-lamanya..

Saya tak faham:

macam mane org pandai sgt buat cerita hanya sekadar nk dpt perhatian..bengong tol..

Saya kehilangan:

penglihatan yg jelas...hahaha...rabun sudahhhh..

Ramai yang berkata:

keciknya aku ni...

Makna nama saya:

dlu ustaz aku ckp, maknanya..cahaya baru..

Cinta itu adalah:

perkongsian...saling melengkapi antara satu sama lain coz nobody's perfect..

Di suatu tempat, seseorang sedang:

merindui aku...hahahaha..perasan jer..

Saya akan cuba:

menjadi lebih baik dari hari semalam..

Ayat SELAMANYA membawa maksud:

sehingga akhirnya..

Telefon bimbit saya:

murah jer..

Bila saya terjaga dari tidur:

lipat selimut...

Pesta/parti adalah:

majlis yg ramai org dtg..

Haiwan paling comel yang pernah saya temui adalah:

hamster angah som (jiran aku)..huhuhu..

Peringkat umur yang paling menyeronokan bagi saya:

mase kecik dlu kot..pastu masa blaja...

Hari ini:

nak buka pose ape ek???

Malam ini saya akan:

tido lambat sket...

Esok pula saya akan:

gi keje cam biasa...

Saya betul-betul inginkan:

duit yg banyakkkkk...nk byr sgla hutang blaja dlu..

Ketika anda melihat wajah anda di depan cermin pagi ini:

muka yg sgt mengantukkkkk lagi...

Pusat beli-belah atau aked permainan:

pusat beli-belah...

Makanan barat atau Jepun:

barat..

Bilik yang terang atau gelap:

tak kesah la terang ke gelap..yg penting selesa...sejuk...

Makanan segera adalah:

makanan yg blh dimakan segera..huhuhu..yg pastinya..sedap woooo...

Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang:

bile awak nak wat report ni??

Sape yang anda nak tag?

kamu-kamu lahhh...

Thursday, August 27, 2009

People change...

Kenapa orang berubah???
Sebab dah bosan..sebab sampai masa kita akan berubah..sampai masa kita perlu berubah..dan sampai masa kita terpaksa berubah..

Apa yg boleh buat manusia berubah??
Kehendak hati sendiri...pengaruh luar, paksaan atau permintaan dari org2 sekeliling..

Berpanjangankah perubahan tu??
Depends pada diri sendiri...tepuk dada..tanya selera..tak salah klu jalan perubahan yg kita amik tu ke arah kebaikan..tp, klu sebaliknya...pikir la byk kali...kekalkan dan pertingkatkan ape yg sebaiknya..

Kenapa entry aku pasal perubahan??sudah berubahkah aku??
entahhh..mende ni je yg menarik minat aku sejak dua menjak ni..byk sgt berbicara ngn kawan2 n tgk students yg lebih bersemangat utk blaja..(bersemangat kah?? so..so..)

Sekian..selamat.. enjoy your meal..


Wednesday, August 26, 2009

Ramadhan..

Sekadar berkongsi...

Rasulullah sendiri sentiasa menyambut dgn gembira setiap kali kedatangan Ramadhan. Berita gembira itu disampaikan pula kepada sahabatnya sambil bersabda:

"Sungguh telah datang kepadamu bulan Ramadhan, bulan yg penuh keberkatan. Allah memfardukan atas kamu puasanya. Di dlm bulan Ramadhan dibuka segala pintu syurga dan dikunci segala pintu neraka dan dibelenggu seluruh syaitan. Padanya ada suatu malam yg lebih baik dari 1000 bulan. Barang siapa tidak diberikan kepadanya kebaikan malam itu, maka sesungguhnya dia telah dijauhkan dari kebajikan." (Hr. Ahmad)

"Apabila masuk bulan Ramadan, dibuka pintu-pintu langit, ditutup pintu jahanam dan dirantai para syaitan".

"Jika telah datang awal malam bulan Ramadan diikatlah para syaitan dan jin-jin yang jahat, ditutup pintu-pintu neraka, tidak ada satu pintu pun yang dibuka dan dibukalah pintu-pintu syurga, tidak ada satu pintu pun yang tertutup, menyerulah seorang penyeru: Wahai orang yang ingin kebaikan lakukanlah! Wahai orang yang ingin keburukan kurangkanlah! Allah mempunyai orang-orang yang dibebaskan dari neraka, itu terjadi pada setiap malam."


Puasa di bulan Ramadan merupakan perisai dari melakukan maksiat dan kejahatan, penyelamat dari siksaan api neraka dan pembuka jalan untuk ke syurga. Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam bersabda:


مَنْ آمَنَا بِاللهِ وَبِرَسُوْلِهِ وَاَقَامَ الصَّلاَةِ وَصَامَ رَمَضَانَ كَانَ حَقًّا عَلَى اللهِ اَنْ يُدَخِّلَهُ الْجَنَّةَ.

"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan RasulNya, mendirikan solat dan berpuasa di bulan Ramadan, maka adalah satu kebenaran atas Allah memasukkannya ke syurga".

Friday, August 21, 2009

Selamat berpuasa pada semua...hanya sekadar mengambil kesempatan utk memohon ampun dan maaf..sekiranya ada salah dan silap pada sesiapa selama ni..smga Ramadhan tahun ni lebih mendapat keberkatan..insyaAllah..memang tak leh dinafikan sentiasa buat silap...hari2 mungkin ade je yg sakit hati ngn kita..sama ada kita sedar atau tak...maaf pada semua..

Sekadar berkongsi cerita...Pagi td, dengar radio n ade kate2 sket dri sorg penceramah ni..ramadhan adalah ibarat tetamu..bila bercakap tentang tetamu..layanannya perlulah istimewa...segalanya perlulah terbaik..ibadah perlu dilebihkan..jangan sekali2 ke arah kemaksiatan..berganda2 pahalanya bila berbuat ibadah n kebajikan di bulan yg mulia ni..semoga, kita sama2 mendapat rahmat-Nya..

To my beloved family..Esok hari pertama puasa...majoriti of my students excited gler nak balik umah masing2..berbuka ngn famili..aku pon same je sbnrnya..but..tangguhkan dlu niat tu coz aku nak balik next week je la..lame sket..huhuhu...so..utk mak, abah n seluruh ahli kluarga aku...slmat berpuasa...maaf atas sgala salah laku..bicara yg kasar dan ape2 yg sewaktu dengannya..

To my beloved friends..Bila berbicara tentang persahabatan...sedar atau tak...tak semua kawan yg kita kenal akan sentiasa meluahkan ketidak puas hatian pada kita...ape yg penting, nilai la smla sgla ape yg pernah kita buat atau katakan pada kawan2...kadang2 tak pernah terniat utk melukakan hati mereka..(so, beware..)tp, biasala...istilah tak sengaja tu sentiasa wujud..gurauan pon kdg2 sbnrnya menyakitkan hati mereka...maaf sekali lg..betullah kata orang..terlajak perahu boleh diundur..terlajak kata..buruk padahnya...hati menangis, tak siapa yg tahu..maaf sebab kdg2 tak mampu menjadi kawan yg baik n tak mampu tolong ape yg perlu...maaf..dan maaf...masih dlm proses memperbaiki diri..hehehee..pada semua sahabat yg sntiasa berada di sisi aku tak kira waktu sedih apatah lg gembira..terima kasih..

Hanya sekadar peringatan utk diri sndiri dan org. lain..jgn takut utk mintak maaf..sbb..tak yah bayar pon..huhuhu..bila usia makin meningkat, pemikiran pon akan lebih matang..perlulah bijak utk menilai ape yg baik dan sebaliknya..

SELAMAT BERPUASA...PUASA..JANGAN TAK PUASA..

Tuesday, July 21, 2009

????



sick wit all of these!!!!
tak paham tul la...malas la nak paham...ntah ape yg dicari sebenarnya...

Friday, July 17, 2009

award????



time kasih utk award ni...heheheheee... kat bawah ni sekadar menjawab soklan kamu la IEDA....tp..sori la ek...coz jwpn aku mengarut2 je...peduli ape kan...

5 fakta tentang aku..


1. aku adalah nor hadisah
2. aku bukan kamu

3. aku bukan tercipta untuk mu

4. aku bukan seperti yg kau kenal

5. aku...bukanlah seorang perwira...

hahahhahahaa...

5 hobi aku...
1. tido
2. tido lagi

3. tengok tv

4. main game

5. entahhhh.........


byk sgt mintak smpai lima hobi...
sekian saje wat kali ini...


Saturday, July 11, 2009


kata orang...rambut sama hitam, hati lain-lain
sebab setiap orang ada pendapat dan karakter masing-masing

kata orang...tak kenal maka tak cinta
bila dah kenal...pandai2 la untuk menilai sendiri baik buruknya

kata orang...cinta itu buta
tapi..cinta hanya buta bila terlalu ikutkan hati dan perasaan

kata orang...cemburu tandanya sayang
tapi..jangan sampai cemburu buta...seksa maa..

kata orang...buat baik dibalas baik
tapi, kadang-kadang...budi baik pun disalahertikan

kata orang...sekali gagal tak bermakna selamanya
tapi..ape yg penting..kesedaran utk bangun semula slps jatuh

kata orang...cakap pandailah
tapi..tak salah kalau sekadar untuk beringat-ingat sesama manusia

walau apa pun kata orang...pokok pangkalnya kembali la pada diri sendiri..belajar untuk menilai dan sayang diri sendiri dulu sebelum bijak untuk berkata-kata tentang orang lain..



Thursday, July 2, 2009

wat eva!!!

bila aku sedang bosan...
bila aku tak tau nak wat pe dah..
bila aku sedang serabut...
bila aku tak mampu nak cakap dah..
bila aku tak mampu nak luahkan dah..
bila aku rase tak larat nak pikir dah..
bila aku rase ske ati aku la nak wat ape..
hahahaahaaa....


kesimpulannya...aku sedang bosan...(pinjam ayat favorite ko jap mimie)..

hargailah masa dan peluang yang ada..coz peluang kedua belum tentu lebih baik dari yg pertama n yg pertama pon belum tentu yg terbaik..tp..mana-mana pun akan jadi yg terbaik if kite tau nak gunakannya dengan sebaik mungkin...so??yang mana yg terbaik??huhuhuuhuu...kesimpulannya..pikir la ape yang terbaik untuk diri sendiri..(aku rase cam banyak sgt aku mengarut ni..layankan aje la..)

Tuesday, June 30, 2009

28 June 2009..Hepi birthday yg ke-25..smga panjang umur..murah rezeki...

Dayah a.k.a Geodaia (nama glamor utk AF)...sorg yg hepi sokmo...baik ati…lok lak, sensitif gak kdg2 (tp..rase2 selalunya) n ske sangat nyanyi sampai kadang2 aku rase lagu tu tak pernah pon aku dengar…kenal since diploma,,tp, mase tu cuma tau name je disebabkan kepopularan dia kat kolej..kenape dia popular??tanya ida grik..hahaahaa.. (popular la sangat...)

Start rapat mase degree n then bila abis, dpt keje same2 plak..dok serumah n byk citer dh dikongsi sama2…susah..senang…hepi…sedih…seme ade…dah banyak sangat mende yg dia n family dia tolong aku..thanks fren..tak tau nak balas camno..

Dia ni klu sedih or rungsing mmg nmpk btl gaya sedih n keserabutan dia tu…sabar ye kawan..tu semua dugaan..(pandai je aku nasihat org)..time gembira tu mmg tak dpt diselindung lg la..huhuhu..especially bile citer psl yg tersayang...tp, itulah lumrah hidup, beb…ade mase gembira, ade mase sedih..tp, ape yg penting…lu pikir la sendiri...wat evapun, thanks fren coz dh byk tlg aku n sori coz slalu nganjeng ko (tak dapat nak elakkan @ tak sengaja)...aku harap..ko trus bahagia n gumbira...n aku tau, ko mmg tgh bahagia..heheeehee..

Monday, June 29, 2009

Apa yang kita sesalkan, tak akan berubah. Sesalan kita tak akan merubah apa-apa. Tapi, usaha kita boleh merubahnya. Apa yang dah berlaku, biarkanlah berlaku. Apa yang dah berlalu, biarkan berlalu. Fahami ia, fikirkan cara bagaimana kita boleh buat yang terbaik darinya.

Kita tak boleh melawan arus hidup. Kita kena memahami arus hidup kita, kemudian jadikannya sebagai asas pemula untuk kita buat sesuatu dengan cukup baik. Biar kita berjalan seiring arus, mengintai peluang untuk kita muncul berjaya.

Belajar dan terus belajar. Berlatih dan terus berlatih. Kita ada lebih banyak masa untuk membentuk masa depan bahagia dan gembira. Masa lalu sudah tak boleh diubah. Tapi apa yang akan berlaku nanti, boleh diubah sedikit mulai saat ini.

Menyesal satu perbuatan yang merugikan. Menyesal membuat kita mengingat semua kesilapan-kesilapan kita lalu menahan kita dari terus berusaha. Tinggalkan sikap menyesal, tapi jadikan apa yang berlaku sebagai sejarah untuk kita pelajari sesuatu daripadanya.

Hidup kita umpama sebuah kereta, berjalan di jalan raya. Kereta akan tetap bergerak meninggalkan destinasi lepas untuk menuju ke destinasi akan datang, dari destinasi A ke destinasi B. Tangan kita memusing stereng mengendalikan perjalanan kereta, seperti mana kita mengendalikan perjalanan hidup kita.

Menyesal umpama kita berpatah balik menuju ke destinasi lepas yang sudah kita tinggalkan.
Sudah tentu kita tak suka, sesiapapun tak suka sebab membuang masa, membuang tenaga, membuang minyak kereta. Lebih baik jalan terus ke depan. Yang dah tertinggal, biarkan tertinggal dan usah diungkit lagi kerana sudah tertinggal, terlupa, tak terbawa. Terimalah itu sebagai kesilapan kita. Lebih baik lupakan. Meneruskan perjalanan adalah perkara yang lebih penting. Untuk apa menyesal dan apa perlunya menyesal?

Perubahan ke arah yang baik takkan merugikan kita..kadang-kadang suara hati berkata, "aku akan berubah bila sampai masanya.." tapi, andai sampai masanya nanti, mungkin masa untuk kita tinggalkan dunia ini selama-lamanya,.sempatkah lagi untuk kita berubah?? Sempatkah untuk kita memohon keampunan?? Renung-renungkan..




Tuesday, June 23, 2009

alkisah berlaku di dalam sebuah kereta semasa dalam perjalanan ke sebuah tempat.. mase tu baru je berenti kat petronas..biasala, dh jalan jauh2 ni macam2 rase ade..nak buang itu ini la..nak makan la..mcm2 la lagi..lepas berenti lebih kurang 15-20 minit...perjalanan diteruskan lg la..

nak dijadikan citer, sahabat aku ni mase dlm keta...tetiba aku tgk cam org mencari sesuatu dan juga gaya macam ternampak lipas dlm keta tu..biasala..dia tu, selalu klu nampak lipas mcm nampak bigfoot..hehehhee..disebabkan kekalutan dia tu..aku pon ngn nada tak puas atinye tanye la..."ko ni pehal makcik (bukan nama sebenar)??"dia pon ckp la..."aku cari henset aku." dlm ati aku..."dah agak dah"...masalahnye skrg...mende yg dia dok cari tu ade dlm genggaman tangan dia je...aku pon ape lagi, mula la nak kuarkan ayat2 baik punya, tp, tak sempat coz bila aku juz sebut je nama dia "makcik (bukan nama sebenar)..." pandai plak dia tgk kat tangan dia sndiri dok pegang henset tu... ish..ish..ish.... pastu mula la malu sndri...buat2 baca paper kononnnn...taktik lama la beb...dh biasa pakai dh..aku plak ape lagi...as usual, gelakkan dia la..hahahahhaha....mamai ke ape minah ni ntah...tau la dah lame tak kuar dating...jgn la sampai tahap kemurungan plak...hahahahahhaaa...

Jiha’s birthday, 23 June 2009..birthday yg ke-25..…baru je contact..tnye kabo…dia ni cam bz je slalu…tak tau la ble tak bz…..lame tak jumpe.. last mase konvo 2007 dlu la kot..mak aihhhh...lame tuuu..patut la agak miss u maa..huhuhuhu.. baik ngn jiha ni since diploma lg…satu umah…satu kls…same cam ngn mimie gak la…bile mimie jd penglipur lara…kitorg la yg sentiasa mendengarnye…nasib baik la mimie tu dpt member2 yg bukan spesis penglipur lara gak..klu tak, tak tau sape nak dgr citer sape..huhuuhuhuu…jgn marah ek cik mimieow..

Ape citer terbaru minah ni pun aku tak tau…yg pastinyer, dia slalu takde citer baru…hahahaa..Jiha ni slalunye sorg yg cool je…(cool la sangat!!!) tp, tak bermakna dia ni tak tau nak marah…but..ble dh marah or tak puas ati..,pjg gile bebelan dia..hahaha..sgt sempoi..simple..best ar kawan ngn dia ni coz tak byk kerenah n jenis yg tahan sabar la…yg penting, mmg agak sekepala gak la ngn aku…byk mende kitorg share especially bab2 rahsia n citer mimie…hahahaa…main2 jer…kang mimie terasa plak..ape pun..dia mmg kawan yg baik n always supportive la…masih mencari cinta lagi or dh jumpe ke, aku pun tak tau..yg pastinyer, aku harap ko bahagia la..
Sempena birthday dia ni…ucapan standard aku: Hepi birthday..smga pjg umur..murah rezeki…bhgia slalu…huhuhuuu…

Friday, June 12, 2009

(gambar mase tengah nyanyi lagu Negaraku)

(pose dr tepi...baik punyerrr)

Noorshahidah Mohamad Roslee a.k.a Ieda..sorg yg baik ati n agak serius kadg2..tapi slalunye…ske mengarut…tukang karut yg berjaya n akn lebih berjaya klu dayah ade skali…hahaha..aku rase dayah ngan ida ni ssuai klu masuk raja lawak musim ke-4 nnti..hehe…I’m sorry.. aku pernah naik motor ngn dia…dia ckp mcm bwk kertas je…kurang asam punye ida…dia tu plak klu bawak moto punye la slow….mmg berhati2 la…hehehehe…ske masak mase kat shah alam dlu…masakan dia seme sdp2.. nmpk cam dh kurus je skrg…tu la impian dia sjk dr zaman degree lagi…tp, sbnrnye, dia ni tak gemuk pun..biasala, confuse ngn diri sndri..mcm si dayah tu..huhuhuuu...minah ni ske tul menyakat mimie mase blaja dlu…nasib baik la mimie ni jenis layan jerrrr….but, kdg2 tak jugak..huhuhuu…tp, skrg ni aku tgk mimie yg rajin dok nyakat si ida ni coz mimie kan dh ade hero baru..sang wira original..hehehe..Sorg yg bercita2 tinggi…tu yg aku nmpak la…tp, aku ni rabun, tak tau la btl ke yg aku nmpk tu…huhuhuuu…aku hrp dia akan berjaya dlm ape pun yg dia wat…n I’m believe u can do it… actually, byk lg nak citer psl dia ni tp, lain kali je la ek...takut dia sekeh aku plak nnti..hahahaha...wat eva punn..if ade ape2 mende gembira, teruja, sedih n yg sewaktu dengannya...jgn segan silu citer kat aku ek...InsyaAllah..

Thursday, June 4, 2009

entahhh...


Jangan mudah mengaku cinta andai tak mengerti maknanya...jangan mudah membenci andai tak kenal hati budinya...jangan mudah berjanji andai diri tak pandai menepati...jangan mudah berkata-kata andai diri pun tak sebaik mana...jangan mudah menyalahkan orang lain andai tak tahu menilai diri sendiri dulu...jangan mudah menyalahkan takdir kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya...berfikir la dahulu sebelum bertindak...

Monday, June 1, 2009


Lean on me, when you're not strong, and I'll be your friend, I'll help you carry on, for it won't be long, til I'm going to need somebody to lean on...

Sunday, May 31, 2009


Semoga menjadi insan berguna dan berjasa kelak...

Thursday, May 28, 2009

Semalam sukan..tetibe plak kena main netball...ade giler!!!!aku ni dah la spesis yg tak reti nak main game ni...so, utk menggantikan puan wanie yg cam dh tak larat aku tgk,,so, ngn rela ati + paksakan diri aku main je la...nasib baik mase first half dh score 5 point...huhuhuhu..itu pon atas kegigihan player2 yg amat2 terror main...nak harap aku??asal baling bola je, pihak lawan yg dpt..hehehehehe...ade aku kesahhhh???aku dh tau dh blh mng,,sbb tu la aku main-main je..hehehehe...dh la aku main ikut peraturan aku sendiri..huhuhuu...mst kena kutuk n kena gelak ngn para penonton kat luar tu..hahhahaa..lantak la..ske ati aku la nak main camne...janji aku puassssssss....bila wisel penamat dh dibunyikan...alhamdulilllahhhhh....tamat la sudah...penat giler...nasib baik main 5 minit je.. rase cam 50 minit tau..

Akhirnya...OM juara keseluruhan utk program muhibbah UPM, SR n OM yg julung2 kali diadakan ni...bangga la jugak...hehehehe...antara acara yg kitorg menang ialah futsal wanita, netball n lari ikat kaki...tahniah pada kapten pasukan futsal OM, dayah, yg berjaya menyumbat 2 gol..biasala kan bile sumber inspirasi ade kat depan mata...semenye menjadi..hahhahaa...so, kpd sumber inspirasi dayah...terima kasih coz at least bersemangat sket minah ni wlupun kaki dh agak injured...balik kl gi check doktor...klu tak.., aku bagi tau mak ko..hahhaha.. so. anugerah utk yg paling excited main n paling menyerlah...aku bagi kat ko la dayah...anugerah utk ketua sorak paling excited aku kasi kat cik zue@ kak zura...hehhehehee...actually, tak kesah pon menang or tak...yg penting...kerjasama...seronokkkkk...best gler...

Wednesday, May 20, 2009

entahhhh....

Sukarnya membuat keputusan bila fikirkan baik buruknya..
sukarnya menggembirakan orang bila sebenarnya terselit 1001 duka dlm diam..
sukarnya menafsir seseorg bila kadang2 kebaikan disalah ertikan..
sukarnya menerima bila rasa diri jarang sekali memberi...
sukarnya memahami orang lain bila diri terlalu pentingkan diri sendiri..
sukarnya menerima kenyataan bila kita rasa dah buat yg terbaik...

sukarnya mengaku kesilapan bila takut ditertawakan...
sukarnya membuat sesuatu bila tak percaya pada diri sendiri..
sukarnya menjadi yg terbaik bila rasa terlalu banyak kelemahan..
sukarnya meluahkan apa yang dipendam bila fikirkan perasaan orang lain..
sukarnya menghargai dan akhirnya bila pergi...sering terkenang...

Hargailah dgn sgla ape yg kita ada ari ni...belajar utk terus bersyukur..
bila kita diuji, ingatlah yg Allah sentiasa bersama di waktu susah senang..
cuma mungkin kdg2 kita sering terlupa pada-Nya...

Wednesday, April 22, 2009

Jari-jemari

1. Cuba tengok jari anda. Genggam kuat2 & angkat ke atas sambil laung.."Allahu Akbar". Itulah Rukun Islam yang mesti dijunjung.

2. Straight kan jari ke depan dlm keadaan terbuka & Renung dalam-dalam. Itulah kewajipan solat lima waktu jangan kita abaikan.

3. Put ur hand on the table, perhatikan. Start dr jari kelinking yg kecil & kerdil, mcm manusia & apa benda pun akan start dr kecil then membesar & terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Whatever we do semua start dari kecil. Kegagalan mendidik pd usia muda akan beriimpact/kesan yg besar pd masa depan.

4. Then tgk jari kedua, jari manis. Mcm tu jugak la dgn usia remaja..semuanya sweet.. manis mcm jari manis. Ms remaja kita selalu di duga dgn cabaran & dugaan. Hanya iman & takwa akan tunjukkan jalan kebenaran.

5. Jari ketiga jari yang paling tinggi, jari hantu ibarat alam dewasa kita. At 30's kita dah punya status & ekonomi & career yg stabil but kita kena careful sebab masa ni la banyak "hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu jealous dan macam2 hantu lagi. Kalau gagal kawal emosi khuatir kita masuk ke perangkap nafsu dan syaitan. So kita kena la lipat gandakan ibadat.

6. Jari telunjuk - Jari ni lah yg mengungkap satu dan Esanya Allah SWT ketika solat. Genggam kesemua jari kecuali telunjuk see how Gagahnya telunjuk sebagai penunjuk arah, jadi contoh & tauladan pada jari2 sblm ni. Mcm tu jugak dgn kita perlu jadi role model to the new generation.. jadi pembimbing yg kaya dgn idea bernas & a great mind.

7. Lastly renung la ibu jari.. besar/gemuk & pendek compare to the others but it shows kematangan & kehebatan yg membanggakan. Kalau ada ibu jari semua urusan lancar tapi bayangkan kalau takde ibu jari... nak genggam/pegang something cukup susah.. nak pegang sudu pun susah. To young generation, nak buat apa2 rujuk la kat org tua/berpengalaman. Kalau kita patuh pd petunjuk mereka, then boleh la kita say "good" or "yes" sambil thumbs up itulah rahsia kejayaan kita.

See all ur fingers and renung/fikir dalam2. Di mana anda sekarang..?



Friday, March 27, 2009

Mungkin tidak ramai di antara kita yang pernah mendengar bahawa kita mempunyai beberapa sifat yang dipengaruhi oleh unsur-unsur alam seperti tanah, air, api dan angin. Perkara ini merupakan petua orang-orang Melayu bagi memilih pasangan. Bagi lelaki yang berunsur api elakkan dari memilih pasangan yang mempunyai unsur sepertinya. Tapi itu hanyalah pandangan orang tua-tua. Penentuan unsur seseorang ditentukan melalui anak ke berapa dalam keluarga.


i) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan

ii) Air - kedua, Keenam, kesepuluh

iii) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas

iv) Angin - keempat, kelapan, kedua-belas

Wanita berunsur Tanah: Tanah yang subur mempu membuahi tanaman yang hijau dan mekar. Wanita yang bersifat tanah biasanya mempunyai sifat-sifat seperti:

  • Rendah diri di hadapan suaminya serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban demi kasih sayangnya kepada suami.

  • Sebahagian sifat tanah, wanita jenis ini tidak cerewet, tidak suka bercakap meninggikan diri, tidak menyombong dan bukan seorang pemarah.

  • Tenang dan mengamankan jiwa suami, selalu memberi galakan dan sokongan dan tidak suka membantah atau membangkang.

  • Orang yang berperawakan manis dan lemah lembut, pembersih dan sentiasa menjaga kecantikan untuk suami.

Wanita berunsurkan Air: Air sifatnya bersih dan suci, sejuk, nyaman serta menghilangkan dahaga. Air juga sifatnya mencambahkan benih, menyuburkan serta menyegarkan. Wanita bersifat air mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

  • Menghidupkan hati suami menjadikan suami sentiasa bersemangat.

  • Mengambil berat tentang suami dan kebajikan anak-anak serta tidak membiarkan anak-anak hanyut dibawa arus hidup.

  • Hatinya bersih serta boleh membahagiakan suami dan anak-anak.

  • Menenangkan hati suami bila si suami menghadapi masalah.Wanita yang berunsurkan Api Api sifatnya panas dan membakar tapi menerangi kegelapan malam. Ia juga menghangatkan kedinginan malam serta digunakan untuk memasak.

Wanita bersifat Api: Api sifatnya panas dan membakar tapi menerangi kegelapan malam. Ia juga menghangatkan kedinginan malam serta digunakan untuk memasak. Wanita bersifat api:

  • Cintanya sentiasa hangat membara kepada suami serta kuat cemburu.

  • Cergas dan cepat dalam geraklaku menjadikan dia seorang yang cekap dalam menguruskan hal-hal rumahtangga.

  • Penasihat yang baik kepada suami.

  • Pandai dan cekap menguruskan rumahtangga. Pandai menghias diri agar kelihatan cantik dan menarik dihadapan suami.

  • Sentiasa waspada dan cepat bertindak bagi menyelamatkan keadaan.

Wanita berunsur Angin: Angin meredakan kehangatan, menjadi sumber tenaga. Wanita yang berunsurkan angin:

  • Mempunyai sifat lemah lembut dan menyenangkan suami.

Friday, March 13, 2009


13 Mac 2009...Hari ni birthday mimie…same birthday ngan akak aku...ina..hepi birthday fren….yg ke 25 ek…hehehehehehe…aku kenal mimie since 2002…bermulanye kitorg dok serumah pda tarikh 20/5/2002…btl ke tarikh ni???aku pun main tibai je…huhuuhu…so, skrg dh hampir 7 thn kitorg kenal n kwn baik…susah sng seme dh kitorg lalui bersame…sbg sorg student…thanks fren coz sntiasa sabar ngn sikap aku…mgkin kdg2 aku ni agak terlalu serius dlm certain2 mende smpi korg pun tak brani nak tegur,kan…hhuahuauauauaa…wlupun dh seminggu sbnrnye aku dok serumah ngn dia mase kat pekan dlu, tapi aku tak perasan pun muka dia..coz seminggu tu, bz ngn orientasi…dia plak ada mslh kesihatan sket sehingga tak mengizinkan dia utk join skali…kesian sang wira sahabatku…hehehehheee…
Mimie yg aku kenal….kdg2 agak konfius ngn keputusan yg dia wat…byk citer…kdg2 citer tu dh citer, tp demi menjaga hati kawan, aku wat2 tak pernah dgr lg la citer dia tu..heheee…sorila, beb..tp, aku mmg ske dgr citer2 ko…bak kate ko, aku kan pendengar yg setia...

wat eva pun, ko mmg member yg best..baik ati...n byk lg la yg baiknyer...hehehee...

Dh lame tak jumpa minah ni…bukan nye tak nak jumpa, tp ade je mende nak kene wat…atau pun istilah lain, busy n byk hal maaa….so, I’m sorry…wat eva pun, if ko ade ape2 citer or prob. nak share ngn aku…I’m always be with u…sharing is caring, kan…hehehehhe…




Monday, February 9, 2009

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki ) :

Imam Ghazali = "Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?"

Murid 1 = "Orang tua"

Murid 2 = "Guru"

Murid 3 = "Teman"

Murid 4 = "Kaum kerabat"

Imam Ghazali = "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185)."

Imam Ghazali = "Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?"

Murid 1 = "Negeri Cina"

Murid 2 = "Bulan"

Murid 3 = "Matahari"

Murid 4 = "Bintang-bintang"

Imam Ghazali = "Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama".

Imam Ghazali = "Apa yang paling besar di dunia ini ?"

Murid 1 = "Gunung"

Murid 2 = "Matahari"

Murid 3 = "Bumi"

Imam Ghazali = "Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka."

IMAM GHAZALI = "Apa yang paling berat di dunia? "

Murid 1 = "Baja"

Murid 2 = "Besi"

Murid 3 = "Gajah"

Imam Ghazali = "Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah."

Imam Ghazali = "Apa yang paling ringan di dunia ini ?"

Murid 1 = "Kapas"

Murid 2 = "Angin"

Murid 3 = "Debu"

Murid 4 = "Daun-daun"

Imam Ghazali = "Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat."



Imam Ghazali = "Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? "

Murid- Murid dengan serentak menjawab = "Pedang"

Imam Ghazali = "Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri"

Wednesday, January 21, 2009

Renungkanlah sedalam-dalamnya…
Hanya ALLAH yang Maha Berkuasa ke atas sesuatu…..
“Jangan terlalu memandang bintang di langit hingga kita terlupa rumput di bumi….”
Tidak, Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar.Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini.. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah. Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda. Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta ditgh2 bandar raya.
Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama.
Semua benda,pasti ada baik buruknya. Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama,sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat disamping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata? Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik. Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.
Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang.


"Seorang teman pernah berpesan.."Kadang2 Allah sembunyikan matahari..Dia datangkan petir dan kilat..kita menangis dan tertanya-tanya,kemana hilangnya sinar..Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."

`Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada...`

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com